Франция, Германия и Испания обявиха днес, че са постигнали съгласие относно

...
Франция, Германия и Испания обявиха днес, че са постигнали съгласие относно
Коментари Харесай

Франция, Германия и Испания ще разработват нов изтребител

Франция, Германия и Испания обявиха през днешния ден, че са постигнали единодушие по отношение на идващите стъпки, които да бъдат подхванати в създаването на нов изтребител - най-големия защитителен план в Европа на обща стойност над 100 милиарда евро, предадоха международните организации.

Целта на постигнатото единодушие е да се възложат контракти за проучвателни етапи, тъй че да се стигне през 2027 година до построяването на уред, предхождащ прототипа, който да покаже дали технологиите, които ще бъдат вложени в него, са надеждни.

Новите бойни самолети, които ще се споделят Бъдеща бойна въздушна система (FCAS - Future Combat Air System), би трябвало през 2040 година да заменят френските изтребители Рафал и немските и испанските изтребители Юрофайтър.

Дискусиите, водени в последните няколко месеца, разрешиха да се стигне до уравновесено съглашение сред другите сътрудници за идната демонстрационна фаза на програмата, се споделя в изказване на френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли и министрите на защитата на Германия и Испания - Анегрет Крамп-Каренбауер и Маргарита Роблес.

Сега идната фаза в създаването на изтребителите, наричаща се Фаза 1Б, ще коства общо 3,5 милиарда евро до 2024 година Сумата е разпределена и финансирана поравно от тримата сътрудници, разясни канцеларията на френската министърка. В рамките на тази фаза се чака през лятото да бъдат подписани контракти с индустриалците от бранша.

Преди това, до края на юни, се чака немският парламент да утвърди немското финансиране за плана. Той е основен за Европа в устрема й да укрепи своята отбранителна самостоятелност и да се конкурира с Китай, Русия и Съединени американски щати. В създаването вземат участие от Франция компанията " Дасо Авиасион ", от Германия - " Еърбъс " и от Испания - " Индра ".

Постигането на днешното единодушие стана след комплицирани договаряния, в които съществени проблеми пораждаха въпросът по какъв начин да се разпредели работата по плана сред фирмите от всяка страна, каква отговорност има всеки от тази стратегия, ръководена от Франция, а също и по какъв начин да се позволи въпросът с правата за интелектуалната благосъстоятелност.

Във Франция тези права се държат от индустриалеца, до момента в който в Германия от страната. Берлин се притесняваше, че няма да има надзор върху действието на бъдещия самолет заради това, че няма интелектуална собственост върху някои технологии.

Съгласно постигнатото единодушие бъдещият изтребител няма да има черна кутия, което ще разреши да се запазят комерсиалните индустриални секрети, твърди френски източник. Ще се съблюдава и интелектуалната благосъстоятелност на индустриалците.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР